DIYEFI.org Forum
http://forum.diyefi.org/

Ayuda con firmware
http://forum.diyefi.org/viewtopic.php?f=61&t=2671
Page 1 of 5

Author:  AldoQ [ Fri May 20, 2016 7:50 pm ]
Post subject:  Ayuda con firmware

Hola
Desde hace barios años que sigo este proyecto
y por fin me decidi y compre los componentes para la jaguar
ya esta ensamblada y compre el programador de cool efi
mi problema es el siguiente, al intentar programar el firmware me arroja un mensaje de error , no identifica que chip tiene conectado y tampoco lo puede borrar
ya revise los voltajes y en las patitas del cristal esta presente la señal del oscilador
estara dañado el chip,? es el programador? alguna sugerencia
a ver que tal esta tu español Fred
saludos

Author:  Fred [ Fri May 20, 2016 11:30 pm ]
Post subject:  Re: Ayuda con firmware

Hola Tio,

Que te pasa?

Las nueva palabras para mi:

barios = a few
ensamblada = assembled
señal = signal
dañado = damaged
arroja = it gives
patitas = "little legs" = wife's cat's name! :-D
sugerencia = suggestion

Todo de los restos, no fue una problema para mi! :-D :ugeek: :geek:

Isabel dice "no usar 'tio' para los sud americanas", pero, me da egual.

Pero... response en English porque es mas dificil escribir que leer:

To confirm, you bought a blank board, components, and assembled it yourself. Then you got a USBDM from Andy, and now you're trying to program it. In my experience there are two possibilities:

1) You're having issues with the USBDM software, are you running as root? Which version are you using? etc.
2) You've screwed something up, PSU, crystal, decouple caps, overheated something, bridged joints, etc.

The CPU is pretty tough, but the circuits around it need to be 100% right before you can program the thing.

Another possibility is that you are powering it from USB only, and your USB 5V is 4V or noisy or both etc.

Entonces, por favor, un poco mas informacion! Gracias! :-)

Fredito.

Author:  Fred [ Fri May 20, 2016 11:38 pm ]
Post subject:  Re: Ayuda con firmware

Tambien, usando el correcto archivo? Adjunto a esto post. Importante no usar S19 normal de FreeEMS. La primera debera esto que adjunto.

Anyone else reading this, feel free to chip in with your USBDM experiences, don't be put off by the language :-D Didn't stop me... :-)

Attachments:
File comment: Para AldoQ
seank.hackers.special.by.fred.s19.zip [2.43 KiB]
Downloaded 141 times

Author:  Fred [ Sat May 21, 2016 4:08 am ]
Post subject:  Re: Ayuda con firmware

Another thing that has been done before on this site is to install the CPU rotated 90 or 180 degrees. This is not a good idea for obvious reasons, but easy to check. If you post a couple of high resolution photos (front and back) then maybe we can spot something wrong? Bien suerte!

Author:  AldoQ [ Sun May 22, 2016 6:40 pm ]
Post subject:  Re: Ayuda con firmware

Hola

Tio no
Aldo :D

Fred i bought the bare pcb and the programmer from Andy, and obviously i solder the thing,
power up from bench power supply , not from usb
i use the usbdm program from Andys site
me preocupa tener dañado el mc9s12
saludos
<a href="http://s143.photobucket.com/user/AldoQ/media/FreeEMS%20Jaguar07/IMG_20160522_114528.jpg.html" target="_blank"><img src="http://i143.photobucket.com/albums/r136/AldoQ/FreeEMS%20Jaguar07/IMG_20160522_114528.jpg" border="0" alt=" photo IMG_20160522_114528.jpg"/></a>

<a href="http://s143.photobucket.com/user/AldoQ/media/FreeEMS%20Jaguar07/IMG_20160522_114038.jpg.html" target="_blank"><img src="http://i143.photobucket.com/albums/r136/AldoQ/FreeEMS%20Jaguar07/IMG_20160522_114038.jpg" border="0" alt=" photo IMG_20160522_114038.jpg"/></a>

Author:  AldoQ [ Sun May 22, 2016 6:43 pm ]
Post subject:  Re: Ayuda con firmware

fotos
http://i143.photobucket.com/albums/r136 ... 114038.jpg

http://i143.photobucket.com/albums/r136 ... 114528.jpg

Image

Image

Author:  AldoQ [ Sun May 22, 2016 7:07 pm ]
Post subject:  Re: Ayuda con firmware

the usbdm is version 4.9.5b windows
when i hit the detect chip button
no matching device

when i try to program
the error message is
selected target device not agree with detected device
(unable to read / comfirm chip_id)
:cry:

Author:  Fred [ Sun May 22, 2016 9:15 pm ]
Post subject:  Re: Ayuda con firmware

Might need to hack the usbdm data definitions. Let me find the thread on it.

Author:  Fred [ Sun May 22, 2016 9:27 pm ]
Post subject:  Re: Ayuda con firmware

viewtopic.php?f=9&t=1884&start=10

Read that (second page, as linked) and adapt to Windows. If it's useful, post your windows details to that thread :-)

If when you get in there you find all of the files have the c412 line in them, then that wasn't the issue, and we'll have to try again, but this is a good start.

Looks like you did a nice job assembling it. The only thing I see wrong at a glance is LEDs on the other side, but if you're not planning to use the official case, then that's probably a non-issue anyway. I'll spend a bit more time studying those pics later.

Fred.

Author:  Fred [ Mon May 23, 2016 12:00 am ]
Post subject:  Re: Ayuda con firmware

You have a few TH joints that have not flowed properly. I'll try to list what I can, but have a look over it yourself and ensure there aren't more that I can't see in the photo:

  • R78
  • The resistor right next to C49 (near AAP)
  • The two diodes between there and C44
  • Diode near LSD4 output terminal
  • Diode on injector 1
  • Diode on injector 4

I checked your clamp circuit, it looks correct.

Do you have current measurement on your bench supply? How much was it drawing, if so? How much voltage were you feeding it? I'd recommend 7V for bench testing to keep the heat in the regs low if not heatsinked. 7V should be safely clear of the LDO threshold (around 6V).

Board looks very clean (noticed looking at my flux soaked board, lol) but could you have missed some around/near some of the clock traces?

Correct rotation of BDM plug? One way to ensure it's correct is to not power it up with the bench, but power it through the BDM port. Then connect the bench supply to the 12V input once you can see it's right.

Hopefully it was just those definitions being wrong, though.

Page 1 of 5 All times are UTC [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/